Den gamle by og Stephanskirke

Højdepunktet af besøget i Wien er naturligvis den gamle by, som domineres af Østrigs vigtigste kirke – den gotiske Stephanskirke med 137 meter høje kirketårn, i daglig tale ”Steffl”. Stephansplatz foran kirken er et populært mødested ikke kun for turister, men også for de lokale. Herfra løber to store gader – Graben, hvor engang bymuren stod og Kärtnerstrasse, i dag byens populære butiksgade, afsluttet med Hotel Sacher og Wiens berømte Operahus. Husk dog en gang imellem at dreje væk fra den travle hovedgade og opdage de hyggelige små sidegader, fordi det er præcis her, hvor mange overraskelser gemmes og hvor man mest suger Wiens stemning ind.

Hofburg og den spanske rideskole

Paladskomplekset Hofburg tjente som en residens til Habsburger i over 600 år. Dens komplicerede struktur og de mange tilbygninger fra forskellige perioder lader en forstå, hvor mægtig denne adelslægt engang har været. I dag huser Hofburg også kontorer for den østrigske præsident og flere spændende museer. En del af komplekset er naturligvis den berømte Spanske rideskole. Et kig forbi Lippizaner stalde er en del af hver rundvisning og hvis man er heldig, ser man hestene også på en nært hold, når de lige bliver ført til den overfor beliggende barokke ridehal, formentlig den skønneste i Europa.

Schönbrunn slottet

Schönbrunn er den østrisgske version af det franske Versailles. Slottet med skovparken ligger i udkanten af byen og har i flere århundrede tjent som Habsburgernes sommerresidens. Udvidet og ombygget især under kejserinde Maria Theresias regeringstid, som betragtede Schönbrunn som sit yndlings opholdssted, størstedelen af indretningen stammer fra barok og rokoko perioden, selvom slottet har været i brug indtil 1916, da kejseren Franz Josef døde her i midten af den første verdenskrig. Omfattende franske haver strækker sig bag slottet, udsigtspunktet ”Gloriette” er i hvert fald værd at besøge, samt Labyrinten og verdens ældste zoo.

Belvedere

Belvedere er en betegnelse for to barokke slotte som befinder sig i det centrale Wien. Bygget som repræsentationsresidens for den engang rigeste mand i Østrig – feltherre Prinz Eugen von Savoyen, som viste sin militærsstrategiske talent især i kampen mod tyrkerne. Senere var det her, man fejrede brylllupsfesten for Maria Antoinette, inden hun forlod sit hjemmeland og rejste til Frankrig. I 1955 har man i Øvre Belvedere undeskrevet Østrigsk grundlov. I dag et museum og galleri, den vigtigste er en samling af Gustav Klimts værker, heriblandt “Kysset”.

Ringstrasse og Theofil Hansen

Den 6 kilometer lange Ringstrasse som løber omkring den gamle by er en Wiens mest mondæne gader. I slutningen af det 19. århundrede var det byens bedste adresse og adelen skyndte sig at bygge sine prægtige store bypaladser, så tæt til kejserslottet Hofburg så muligt. Ud over det opstod der også mange officielle bygninger – Universitet, Rådhuset, Burgteater og det østrigske Parlament – tegnet af den danske architekt Theofil Hansen, som med tiden udviklede sin egen version af historiserende arkitektur, som også fik et specielt navn – ”Wiener stil”.

Grinzing og heuriger

Besøg i bydelen Grinzing kan hjertligt anbefales til alle, der gerne nyder et glas vin, musik og lidt af den landlige idyl. Altid udsøgt som et populært sommersted væk fra den varme by. Mange kendte wienere tilbragte sommermånederne her i udlejede lejligheder og små huse, blandt andet Ludwig van Beethoven. Langs den lange hovedgade ligger en række heuriger, de typiske traditionelle udskænkningssteder, man træder ind i den hyggelige gård og pludselig er man i en anden verden.